Over “Stockholm Jazz Connection”

“Stockholm Jazz Connection” is een jazztrio van muzikanten rond de Zweedse zangeres Anne-Lie Persson.

Anne-Lie Persson wordt geboren in Östersund Zweden. Al jong is ze geïnteresseerd in het maken van muziek. Speelt hobo, en gaat vanaf de middelbare school zingen in bandjes. In 1992 komt ze naar Nederland, waar ze gaat studeren aan het Prins Claus Conservatorium. Als ze in 1999 afstudeert speelt zal in talloze lokale bandjes in uiteenlopende genres. Vanaf 2000 tot midden 2003 speelt ze in verschillende grote shows in de Benelux en Duitsland van het evenementen kantoor: “Planet Event”.

Deze shows (die ze soms 3x per week speelt) combineren alle kwaliteiten van Anne-Lie. Natuurlijk veel zingen, maar ook dansen en toneel spelen vragen veel van haar kunde. Na deze periode stort Anne-Lie zich op verschillende projecten en gaat steeds meer zangles geven. Tegenwoordig is ze naast haar les activiteiten te zien met vocalgroup Treats, Mama’s Kitchen samen met haar zussen en natuurlijk in haar eigen band. Verder heeft ze samen met Marco Kerver de band “Stockholm Tivoli” opgericht. Naast meezingen op vele CD’s heeft ze nu 2 CD’s opgenomen onder haar eigen naam. Met uitsluitend eigen werk van haar. De 3e CD ‘Roots’ komt begin 2019 uit. Sinds 2010 zingt Anne-Lie in de Vocal-Jazz Group Treats. Hoewel ze voor die tijd al meer jazzmuziek heeft gezongen, is door het zingen van jazz bij Treats haar interesse in het jazzidioom gewekt. In de band Stockholm Tivoli zingt ze steeds vaker jazzmuziek en de laatste jaren ook veelvuldig voor de Jazzcentrale. De combinatie van het zijn van een Zweedse en het zingen van jazzmuziek geeft Stockholm Jazz Connection een unieke kans om de Zweedse jazzstijl die wereldwijd wordt bewonderd gedegen uit te voeren. Samen met Marco Kerver en Tony Hoyting die hun jazzsporen in Nederland ruimschoots hebben verdiend biedt Stockholm Jazz Connection een prachtig beeld van de Zweedse jazz rond de jaren 50 & 60 van de vorige eeuw.

Tony Hoyting groeide op in Drenthe, in het noorden van Nederland. Op jonge leeftijd begon hij met drumlessen, later begon hij thuis piano te spelen en pianolessen te nemen. In 2002 begon hij met het volgen van een vooropleiding klassiek slagwerk en in 2006 de Young Talent Class Percussion Classical Music aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Tegelijkertijd volgde hij pianolessen bij Bernard Venema en Cas Straatman. In 2007 koos hij voor de piano toen hij werd toegelaten tot het eerste jaar van de studie Jazz Piano aan het Prins Claus Conservatorium. Hier studeerde hij bij Jasper Soffers, Marc van Roon, David Berkman en Michael Moore. Ook volgde hij lessen bij Wolfert Brederode, Bob Wijnen, Anne-Guus Teerhuis en Rembrandt Frerichs. Hij studeerde af in juni 2011. Tony Hoyting speelt in veel kleine combo’s, maar ook in grotere ensembles zoals de bekroonde bigband Stageband uit Groningen waarvoor hij ook muziek schrijft (bijv. ‘Samba Azul’, opgenomen op ‘Journey to the Heart ‘, 2014). Daarnaast heeft hij gearrangeerd voor Want2Swing Big Band en het Noordpool Orchestra. Tony Hoyting speelde samen met Judy Niemack, Don Braden, Freddie Bryant, the Mingus Big Band, Tineke Postma, Benny Golson, Frits Landesbergen, Nicolas Thys, Josee Koning, Eric Vloeimans, Ben van Gelder, Nancy Marano, Anne-Lie Persson, Lydia van Dam, Maria Mendes, Iris Kroes, Renée van Wegberg, Davine, Ad Colen, Humphrey Campbell, Martijje, Paulien van Schaik, Vincent Koning, Joris Teepe, Ellen ten Damme, Izaline Calister, SaraLee Vos, Owen Hart Jr., Noord Nederlandse Dans, Want2Swing, het Noordpool Orkest en vele anderen.

Marco Kerver rondde in 1993 zijn studie contrabas af aan het Prins Claus Conservatorium Groningen en vervolgde met een afgeronde Post-HBO-opleiding Componeren-Arrangeren aan hetzelfde instituut. Marco is sinds 1986 actief als uitvoerend musicus in orkesten als Stageband, Want2Swing, New Metronome Big Band en Stockholm Tivoli. In theater was hij actief bij landelijke producties als Wicked, Voor Altijd Sonneveld en Ciske de Rat. Daarnaast arrangeert hij veel in opdracht, voor alle grote Noord-Nederlandse orkesten, zoals het Noord Nederlands Orkest en het Noordpoolorkest. In 2004 richtte hij de Want2Sing Bigband in Assen op, die hij als bandleider leidt. In Assen en Hoogezand/Sappemeer is hij actief als docent basgitaar/contrabas.