Vackra Visor

Zweden heeft sinds jaar en dag een rijke muziekcultuur. Dat is goed te merken aan de export van vele grote en kleine Zweedse acts. In Zweden wordt door iedereen gemusiceerd, tijdens verjaardagen, familie bijeenkomsten of gewoon thuis. Er is altijd wel iemand met een gitaar of accordeon.
Wie weet heeft dat te maken met de lange winteravonden, de grote afstanden en de geïsoleerde families. Nog niet zo lang geleden waren de Zweedse families voor hun sociale leven veel meer aangewezen op kleinere groepen mensen. Door de enorme afstanden van met name de noordelijke regio’s bestond het sociale leven vooral uit contacten met dorpsgenoten en familie.

Hoe dan ook, de populairste Zweedse tv-programma’s zijn zonder uitzondering die programma’s waar een live-band artiesten begeleidt en waar het publiek in de z.g.n. “All Sång” alles meezingt. De “All Sång” traditie is zeer populair tijdens bruiloften, verjaarsfeesten e.d. Er is één persoon die de “All Sång” leidt. Die zorgt voor liedjes (vaak teksten op uitgeprinte A4-tjes). Het repertoire bestaat veelal uit Zweedse lokale traditionals, maar liedjes van b.v. de Beatles zijn ook populair. Als iedereen maar meezingt.

Die muziektradities hebben geleid tot een enorme rijkdom van de muziekcultuur in Zweden. Het is echt geen toeval dat ABBA uit Zweden komt. Dat Zweden het derde muziek exporterende land ter wereld is of dat met name in de 50’er en 60’er jaren de jazz uit en in Zweden heel erg populair was bij grote jazzsterren. In Zweden is muziek maken, samen zingen of naar muziekschool gaan gewoon heel belangrijk. “Stockholm Jazz Connection” wil in deze serie concerten Nederland kennis laten maken met die rijke cultuur.