Wie was Huub Kerver

Huub Kerver wordt geboren op 11 augustus 1940 in de Schilderswijk in Den Haag. Het gezin Kerver bestaat uit vader Bonefaas (1898), moeder Martha (1900), grote broer hans (1934), zus Ineke (1936) en later kleine broer Frans (1945). Huub is 4 jaar als de hongerwinter in Den Haag uitbreekt. Verder maakt hij in zijn jongste jeugd diverse bombardementen mee.

Met zijn zwakke gezondheid na de oorlog is Huub veel en vaak behoorlijk ziek. Net als zijn moeder heeft Huub last van astma. Na een poosje gaat het zo slecht dat hij wordt opgenomen in een gezondheidsgesticht in Soesterberg. Ver weg van zijn gezin en vrienden. Daar vertoeft hij enkele jaren, met alleen af en toe bezoek en tijdens de grote en kerstvakantie terug naar Den Haag.

In de pubertijd krabbelt Huub op, en overwint hij zijn slechte gezondheid. Na de middelbare school gaat hij naar de Kweekschool waar hij o.a. zijn latere vrouw Jellie Jellema leert kennen. In die tijd is Huub ook zeer actief in het kerkleven. Met allerlei clubs maakt hij kampeerreisjes in Nederland en in het buitenland.

In 1965 trouwt Huub met Jellie en verhuizen ze naar Gelderland. In Velp wordt een mooie baan en een huis met tuin gevonden. Nadat er 2 jongens worden geboren Marco (1966) en Alex (1968) is het geluk compleet. Het leven krijgt een extra turbo als in 1972 een prachtig huis in De Steeg (gld) wordt betrokken en het gezin wordt verblijd met de derde zoon Jeroen(1975)

Al die tijd speelt de kerk en het kerkleven een grote rol in het leven van wiskunde leraar Huub, die zijn lessen geeft op een MAVO in Arnhem Zuid. In de avonduren van de late jaren zeventig studeert Huub Engels, omdat hij wiskunde geven te rigide vindt en hij graag wat meer de “levensdiepte” in duikt met Engelse literatuur.

Als hij in 1977 zijn diploma Engels haalt verhuist hij met zijn gezin naar het Drentse Hoogeveen, om daar Engelse les te gaan geven aan de Grientsveen MAVO. In de jaren ’80 in Hoogeveen raakt Huubs steeds meer betrokken bij geëngageerde activistische clubs als het I.K.V. en later de “Stedenband”. Nog steeds betrokken bij de kerk, maar wel steeds kritischer en met meer twijfels.

Af en toe laat de gezondheid Huub weer in de steek, en komt de astma in alle hevigheid terug. In de jaren ’90, wordt het gemoed van Huub voor een deel bepaald door verstoorde verhoudingen op de middelbare school waar hij werkt. Zijn rechtvaardigheidsgevoel houdt hem steeds vaker s’nachts wakker, met vele frustraties als gevolg. Ook wordt hij in deze jaren getart door hoofdpijn en twijfels over zijn mede kerkgenoten, die soms zo opportuun zijn.

Eind jaren negentig wordt er kanker geconstateerd, na een aanvankelijk succesvolle operatie, komt de kanker begin 2000 helaas fataal terug. Op 5 Oktober 2001 sterft Huub Kerver op 61 jarige leeftijd. Met grote twijfels over zijn zo geliefde geloof.