Spannende week

Wow, dat wordt wat volgende week. 4 concerten met super moeilijk en bijzonder materiaal. Natuurlijk, we hebben het vorig jaar ook gedaan en toen was het helemaal te gek, maar de kriebels krijgen ons wel een beetje te pakken.

Allereerst is daar het te spelen materiaal. Waar de componist vorig jaar duidelijk koos voor de “bandsound” en redelijk behoudend was in de technische uitdagingen, heeft hij ons bij de Suite van dit jaar, op ons verzoek, niet gespaard. Sommige overgangen in de nieuwe Suite zijn niet van deze planeet. Van 13/8 naar 9/8 naar 6/4 naar tempowisselingen, het is af en toe echt zweten. Ook veel uptempo swing, waar de band echt tot aan de limiet wordt getest.

Wat ook heel spannend is zijn de nieuwe locaties. We hebben dit jaar nog meer dan vorig jaar gekozen voor entourage. Theaters zijn de tempels van de uitvoerende kunst. Voor zowel bezoeker als uitvoerders kan een ambiance zeer inspirerend zijn. Met geïmproviseerde muziek, zoals wij die maken, is dat heel belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Daarbij is bijvoorbeeld ook het geluid en de kwaliteit daarvan heel belangrijk.

Tja, en voor jazzmuziek is er natuurlijk altijd de strijd voor het publiek. Hoe krijgen we de mensen de zaal in? Natuurlijk zijn er in Noord Nederland makkelijk 4 zalen te vullen met jazzliefhebbers. Maar hoe bereik je ze? En hoe kan je ze overtuigen van het feit dat dit concert echt de moeite van een bezoek waard is. Daarbij hopen we ook heel erg op het publiek zelf. De muziekliefhebbers die er vorig jaar waren hopen we nu weer terug te zien, hopelijk met nog meer nieuwsgierige mensen in hun gevolg.

Wat wij te bieden hebben is heel bijzonder. Jazz in orkestrale vorm in een gedaante die ongekend is voor de jazzmuziek. Met alle aspecten die top-jazz in zich heeft. Een fenomenale ritmesectie, geweldige solisten van internationaal niveau, een band die prijs na prijs in de wacht heeft gesleept. Een onderscheidende vocaljazz group, die diepe indruk maakte in de Nederlandse jazzscene met hun vorig jaar verschenen CD. En een heel nieuwe 80 minuten durende compositie. 2 maanden oud, daar wil je toch bij zijn.

Alles gebracht in een bijna akoestische setting zodat de soms eeuwen-oude instrumenten zullen klinken zoals ze altijd klonken. De zachte stukjes van de suite zal de luisteraar op het puntje van de stoel trekken om niks te hoeven missen. De jazzliefhebber die zich mee kan laten nemen in het verhaal van de componist over de eeuw van zijn vader, maar ook in zijn eigen associatie kan gaan zitten, en daar de ontroering voelen die duidelijk in het stuk zit.

Kortom, doe de stoute schoenen aan en maak dit initiatief van de st. Stageband tot een succes. Pasen is de tijd van verstilling en contemplatie, maar dat hoeft niet ieder jaar met altijd maar weer dezelfde Passie. Het is tijd voor nieuwe diepgang, meer werelds, meer van deze tijd. Geef ons door je bezoek de opdracht om er volgend jaar weer te staan. Met weer een heel nieuw stuk. Want dat hoort bij de innovatiekracht van jazzmuziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *