Hoe schrijf je een jazz suite

Ook dit jaar heb ik me gecommitteerd aan het schrijven van een lang stuk muziek voor het Stageband Jazz Orchestra. Omdat het hele proces vorig jaar zo leuk was voor zowel de Big Band, het publiek als voor mezelf. Eigenlijk is het veel te veel werk om te doen naast mijn andere activiteiten.

Vooral omdat ik ook bezig ben met de laatste paar stappen van de vorige Paassuite. Ik mix het en er zullen nog wat zangsessies zijn. Toevallig waren alle leden van vocale groep Treats hier in Studio Steem, voor een pittige dag. Het moeilijkste nummer van de Hållsta Suite, Patience stond op het programma. Is trouwens helemaal gek geworden, maar dat terzijde.

Ik vind het begin van een lang stuk muziek het moeilijkst. Allereerst moet je een goed cyclisch thema, een sfeer, een concept hebben. Dan is het noten poepen, zoals ik het graag respectloos noem. Maak inhoud. Ik moet over het “dode punt” gaan.

Dat werkt eigenlijk hetzelfde als bij veel arrangementen en composities die ik al heb geschreven. Alleen het “dode punt” in een gemiddeld arrangement is na 2 minuten muziek, en in een lange suite dat pas na ongeveer 20 minuten muziek. Dat betekent eigenlijk dat ik op het moment nog onvoltooide thema’s en ideeën heb, halve teksten, vage ideeën, waarbij het vliegwiel niet draait. Dat is een zware fase, vooral in de wetenschap dat het begin van de repetitieperiode nadert en dat er ook andere soorten werk gereed moeten zijn, of in die periode zullen opkomen.

Maar het is het waard. Want naast het enorme plezier dat we allemaal hebben van dit soort projecten, is het ook goed dat zo’n gerenommeerd orkest als het Stageband Jazz Orchestra werkt aan nieuw, vreemd jazzmateriaal. In een ongebruikelijke vorm.

Dat we proberen het paasweekend traditioneel een “jazzweekend” te maken. Dat mensen die van ons type muziek kunnen houden, steeds meer naar concerten van dit orkest komen. Traditie vereist dat we het creëren. Schrijf in je aganda, Jazzsuite Stageband Jazz Orchestra a.s Paasweekend 2019. Iedereen is nodig, en je aanwezigheid wordt gewaardeerd.