Stageband Jazz Orchestra Opgestart

De moeilijkste baan van het jaar ieder jaar weer. Reanimatie van de Stageband, zodat we nog een jaar onderscheidende jazzmuziek kunnen maken. In het noorden van Nederland, eigenlijk in heel Nederland, zijn er veel bigbands. Ik denk dat je kunt zeggen dat big bands de moderne blaasorkesten zijn in termen van populariteit.

Logisch want het big band repertoire is erg breed, het swingt en het is nostalgisch. Veel amateurmuzikanten vinden het heel leuk om in een grote band te spelen. De Stageband is geen amateur-bigband, hoewel de professionele muzikanten die erin spelen, de bigband als zodanig moeten ervaren. Omdat hoewel bigbandmuziek erg populair is om te spelen, het moeilijk is om een ​​vast publiek aan je te binden.

Overigens is dat ook afhankelijk van het type muziek dat je speelt, bijvoorbeeld de Eemsmond Big Band heeft een prachtige permanente groep bewonderaars, voor wie ze regelmatig geweldige concerten geven. De stageband maakt echter innovatieve jazzmuziek, en dat wordt door veel mensen niet erg vermakelijk geacht.

Alle oorspronkelijk professionele bandleden van de Stageband moeten daarom tijd en geld aan de big band spenderen, om überhaupt te kunnen repeteren.

Toch heeft de Stageband een belangrijke functie in dat hele culturele bigband-veld van Noord-Nederland. In de Stageband spelen veel dirigenten en orkestleiders van andere bigbands, het repertoire wordt ontwikkeld. Goede amateurs kunnen de sprong wagen en lid worden van de band, wat ook heel inspirerend is. Die structuur zal voor veel organisaties bekend zijn, zelfs de sport kent dat soort frameworks. Promoten naar de topklasse via amateurclubs.

En de Stageband is van topklasse. Zij heeft zich de afgelopen jaren talloze keren bewezen met topprijzen in nationale en internationale competities.

Voor dit jaar heeft de Stageband weer ambitieuze plannen. Na de succesvolle Paasconcerten van vorig jaar, waarbij de Hållsta Suite werd uitgevoerd in 4 redelijk gevulde theaterzalen, zullen we dit jaar op die weg verdergaan.

Het eerste deel van het jaar spelen we de muziek van onze leadtrombonist Pavel. Mooie organische arrangementen en composities van deze Russische grootmeester. In de tweede helft van het jaar willen we ons richten op een nieuwe suite, die we in het Paasseizoen willen uitvoeren, als een moderne tegenhanger van de Paaspassies.

Ambities genoeg, maar klein budget, dus werken in de marge. Met en van de passie van de muzikanten. Moeilijk is dat, want ook die muzikanten worden getrokken door andere partijen met meer kapitaal. Het is daarom niet eenvoudig om jaar in jaar uit een onderscheidende bigband samen te stellen met muzikanten die één avond in de week vrij houden om gezamenlijk die passie vorm te geven.

Het lijkt dit jaar weer mogelijk te zijn, na veel inspanning. Laten we hopen dat het publiek weet hoe de weg naar de theaters te vinden, ook om dit soort inspanningen te waarderen. Evenals genieten van prachtige nieuwe jazzmuziek.