Mixing, mixing, mixing

Mijn leven in muziek. Muziek is mijn passie. Na het spelen van de bas, verschillende bassen, verschillende stijlen, begon ik me te verdiepen en te ontwikkelen in het schrijven van muziek. Dat was een grote stap in mijn muziekervaring. Natuurlijk bleef ik bas spelen, maar het schrijven van muziek werd een steeds groter deel van mijn muziekbeleving.  Natuurlijk zijn er dwarsverbanden tussen de twee disciplines. Ik neem de dingen die ik ken van bas mee naar het schrijven en de dingen die ik leerde en ontdekte tijdens het schrijven, vond ik terug in mijn bas spel.

De afgelopen jaren heb ik een derde passie toegevoegd aan deze 2 passies. Muziek mixen. Ik ben trouwens gedwongen, omdat ik muziek wil produceren en die muziek moet na het opnemen ook gemixt worden. Om dat altijd uit te besteden, is met mijn productie snelheid veel te duur. Dus als ik wil blijven publiceren, moet ik mezelf ontwikkelen in het mixen van muziek.

Aanvankelijk was het met tegenzin, omdat het erg moeilijk is en ik altijd ontevreden was met het resultaat. In die zin zijn er veel parallellen met leren arrangeren en componeren. Je moet op je eigen smaak en oren durven vertrouwen. Als je net begint, zijn regels je enige houvast. En regels in creatieve vaardigheden werken niet. Dat is frustrerend.

Je moet echt uren maken, je ervaring bijspijkeren. Langzaam maar zeker, en ik ben er nog niet, krijg ik meer grip op de zaak, die net zo verslavend is als arrangeren en bassen. Uren, dagen, maanden luisteren en draaien aan knoppen. Teleurstelling en euforie. Maar het komt eraan. Ik voel dat het zich ontwikkelt, dat ik meer zelfvertrouwen krijg, dat ik dingen durf te doen. Dat is belangrijk en cruciaal.

Natuurlijk kan ik nooit een top mixer worden omdat dat enorme financiële investeringen vereist. De beste studio’s werken met apparaten die miljoenen euro’s kosten. Ik kan daar nooit tegen en dat hoeft ook niet.

Sommige producties, zoals b.v. het laatste album van Anne-Lie wordt gedaan in dure studio’s met dito producers. En dat is prima. Maar ik zal in toenemende mate in staat zijn om producties waarvoor een kleiner budget is te mixen naar een mooi eindresultaat.

En wat kan ik daarvan genieten. In deze weken ben ik bezig met het mixen en bewerken van de nieuwste CD van Stageband Jazzorchestra, Hållsta Suite. Wat een feest is dat. Fantastische muzikanten, prachtige muziek (want geschreven door mijzelf;)), zeer goed opgenomen (Akkrum top studio) en steeds meer kennis van mijn kant. Ik word ’s nachts regelmatig wakker met mijn hoofd vol ideeën. Dat is passie. Naast de bas en het schrijven, is mixen mijn derde liefde. Heerlijk.